Terug

table blog
Wie of wat zijn
The Sounding Burrows?


Contact


dogs 5%
Steun The Sounding Burrows
en doe je aankopen bij Zooplus
via bovenstaande button!

Meer info
Als je graag iets voor me mee wilt nemen: hoeft niet, maar wil je het echt, dan is dat natuurlijk heel leuk!
Alleen ...
Ik houd niet van chocola, ik drink geen wijn of andere alcoholische dranken en ik ben allergisch voor bloemen (ik heb niet eens een vaas in huis!).
Waar je me wel erg blij mee maakt, is onderstaande.
Alvast bedankt!


18 september 2013

Hoe een jonge pup te kammen en trimmen.

Met zoveel pups in huis ben ik de laatste tijd natuurlijk ook veel tijd bezig met het geregeld kammen en borstelen van de puppen en ik ben begonnen de pup die ik zelf houd, Beechen, te trimmen.
De drie manneskes trim ik (nog) niet want als mensen een pupje kopen, willen ze graag dat die er ook echt als pup uitziet, dus voorlopig houd ik die nog pluizig en schattig.
Al vind ik zelf een getrimde pup zeker zo schattig!

Maar al dat gekam doet me er aan denken dat heel veel mensen dit moeilijk vinden.
De puppen vinden het namelijk lang niet altijd leuk en soms kunnen ze als ware piranha's uit de hoek komen en je heel gemeen in je velletje happen.
Voor veel mensen een reden om het kammen uit te stellen of te verklaren dat hun pup dat 'echt niet wil'.
Nee, logisch, dat willen ze geen van allen!

Daarbij moet eerst de misvatting uit de lucht dat de pup zich verzet omdat het pijn doet.
Bewijs: de pup verzet zich ook als je haren knipt of schone gedeeltes kamt zonder klitten.
Waarom verzetten ze zich dan?
Aan hun lichaam komen en vooral aan delen komen waar of waardoor ze weerloos zijn, roept een ingeboren verzet op. Het is de taak van een goede baas om de hond te leren dat er geen gevaar dreigt.
Vergelijk het met socialisatie: je stopt ook niet met wandelen aan een lijn, omdat de pup zich verzet tegen de lijn.
Toch stoppen mensen vaak met kammen en borstelen of vinden dat ze dat over moeten laten aan de 'professional'. Oftewel: ze bezorgen de trimsalon een onopgevoed stuk ongenoegen wat aan alle kanten hapt en bijt.
Vervolgens moet de trimmer alle opgestapelde klitten en vervilte stukken vacht aan gaan pakken (wat wél zeer doet) bij een hond die niet meewerkt (waardoor het nog meer pijn oplevert en de hond leert dat kammen/ getrimd worden pijnlijk is en hij zich dus absoluut terecht verzet). Uit wanhoop grijpt de trimmer dan vaak naar de tondeuse en verklaart dat de hond een ontrimbare vacht heeft.

Een nare cirkel die gemakkelijk te doorbreken valt.
Mits puppyeigenaren zelf aan de slag gaan!

Beechen & Chess

Hoe pak je het dan aan?

Een eerste ding waar je je overheen moet zetten is je angst voor die vlijmscherpe puppytandjes.
Ja, ze zijn eng en ze kunnen flink bijten, maar kom op zeg!
Mensen gaan zonder enige angst op wintersport vakantie en stappen zonder nadenken op de lange latten, waar bij de risico's dat je je verwond vele malen groter (en ernstiger) zijn dan een gepassioneerde puppyknauw.
In het ergste geval heb je een kleine blauwe plek en misschien een paar speldenprikken in je vingers.
Ik naai geregeld nieuwe matjes voor de honden uit fleece en als ik per ongeluk de naald in mijn eigen vinger steek is erger dan een knauw van zo'n pup. Toch zijn mensen doodsbenauwd voor een puppyknauw ??!!

Bedenk je ook dat als je het gedrag nu, als klein pupje, goed aanpakt, je van dat happen en bijten af bent voor de hond volwassen is en hij echt schade zou kunnen veroorzaken.
De tanden van een volwassen hond zijn minder scherp en 'dreighappen' komen daardoor minder erg aan dan bij een pup, maar het gedrag is ernstiger omdat je er serieus rekening mee moet houden.
Een volwassen hond die gekam echt niet pikt, kan lelijke wonden veroorzaken en zelfs al slaat hij alleen al met een hoektand op je hand of krast hij je met de extra nagels aan zijn voorbenen (je weet wel, die aan de zijkant die de grond niet raken) dan kan dat flink aankomen.
Trimsalons zijn daar ook niet van gediend en het resultaat is vaak dat de hond (onnodig) hard wordt aangepakt, gemuilkorfd wordt (wat het goed trimmen van hoofd en hals ook niet makkelijk maakt) en soms half opgehangen wordt aan de trimgalg.
Allemaal zeer ongewenste zaken en ook nergens voor nodig.
Als je nu een beetje moed verzamelt en je tegen je schrik voor de puppytandjes inzet, heb je straks een heerlijke hond die zich zonder gevecht laat kammen en trimmen.
De moeite waard dus!

Een tweede ding is dat je gewoon met je blote handen moet werken!
Trek dus geen handschoenen aan uit angst voor die puppytandjes. Je werkt daar alleen mee in de hand dat de pup harder gaat bijten, omdat hij echt het verschil wel voelt tussen jouw hand en een stuk stof of leer.
Bovendien is je coördinatie met handschoenen aan een stuk minder en is de kans dat je te hard trekt aan de vacht of de pup anderszins pijn doet erg groot.

Ok, je hebt dus je puppy, een goede kam - liefst twee: eentje die wat grover is en eentje met hele fijne tanden - en als je wat verder bent een goed trimmes. In plaats van de grove kam kun je ook een slickerborstel gebruiken, maar pas dan alsjeblieft heel erg goed op! Die ijzeren puntjes zijn erg pijnlijk. Doe er dan niet het hoofd mee (gevaarlijk voor de oren en de neusdop)en kijk erg uit bij voetjes en genitaliën.
Als je er vaardig mee bent, werkt het wel lekker snel. Maar ik heb snelheid altijd erg laag op mijn prioriteitenlijstje staan.
Zeker bij een pup is dingen goed en verstandig doen véél belangrijker dan snel te werken!!!Je begint met de grove kam of slickerborstel en kamt je hele puppy, zodat hij lekker fluffig wordt. Daarna kam je hem met de fijne kam voorzichtig van het puntje van zijn neus totaan het puntje van zijn staart. Zorg dat je tot op de huid komt, maar kras de huid niet.
Doel is alle klitjes en vuiligheid te verwijderen en een donzig pluizenpupje over te houden.
Op dit moment werk je nog niet met dingen als een furminator of andere hulpmiddelen.

Na de kambeurt kun je zachtjes aan de uitstekende haren pakken met de kopse kant van het trimmes en ze met de groeirichting van het haar mee voorzichtig uittrekken.
Neem slechts enkele haren per keer en houd de huid tegen met de duim van je andere hand.
Zo kun je heel zachtjes en rustig aan een laagje van de puppyvacht verwijderen.

Ik geef de voorkeur aan een trimmes met korte tanden (langere tanden zijn meer geschikt voor grote vlakken die getrimd moeten worden, zoals de rug van een Airedale terrier of zo) en een niet te breed lemmet met een afgeronde of vierkante kop.
Een puntkop vind ik minder geschikt omdat ik de kop graag gebruik als trimsteen.
Voor meer informatie over dat soort details (dan zijn we namelijk al bij het echte trimmen) kun je de Jubileumuitgave van het clubblad van de NLTC lezen.
Ben je nog geen lid van de NLTC (Nederlandse Lakeland Terrier Club), klik dan even hier. Een lidmaatschap kost maar € 25,- per jaar en indien gewenst kun je dan het jubileumnummer voor 5 euro plus porto nagezonden krijgen.

Ok, maar je wilt natuurlijk weten, wat moet ik nou met dat gedrag van die pup!
Want vanaf het moment dat je begon te kammen, had je opeens een woest monster in handen ..
Of je hebt mazzel en je pup is bij het algemene kammen van de rug en zo rustig gebleven, maar zodra je zijn hoofdje of voetjes wilde doen, barstte de hel los.

Wat je pup ook doet: kam rustig door!
Als je niet verder kunt op het deel waar je bezig was, kam dan verder op een ander deel.
Trek absoluut je handen niet terug voor die vlammende puppytandjes.
Meestal hebben ze een behoorlijke remming om je echt te bijten en leren ze pas dat happen effect heeft door jouw reactie. Als jij terugtrekt, wordt de pup brutaler!
De kans dat hij dan harder gaat bijten, wordt daarmee groter.
Mocht je een pup hebben met weinig remming: die zijn er ook in overvloed en nee je hebt geen valse hond.
Dit is gewoon pupgedrag, ze doen dat onderling ook.
Het enige verschil is dat ze moeten leren dat dat in de mensenwereld onacceptable gedrag is.
Gebruik geen correcties!!!
Onder de twaalf weken is het echt niet verstandig met (fysieke) correcties te werken.
En ja, ik weet het, andere honden corrigeren de puppen dan al wel.
Maar een mens is geen hond. Ons gevoel voor het geven van een juiste correctie is maar een fractie van de onfeilbare correctie die een moederhond uitdeelt.
Háár signalen begrijpt de pup prima, maar er is dan ook geen enkele barrière om elkaar goed te begrijpen!
In de eerste zestien weken van zijn leven moet een pup vooral leren hoe mensen functioneren, hoe die in elkaar zitten, hoe hij ermee moet communiceren.
En vooral dat hij ze kan vertrouwen!
Als in de eerste zestien weken van zijn leven onwrikbaar vertrouwen in de mens is opgebouwd, kan hij daarna de meest gruwelijke dingen mee maken, maar zijn vertrouwen in de mens zal altijd blijven bestaan.
Dat is de grootste gift die je je hondje kunt geven, want een dergelijke hond past altijd in onze maatschappij.
Hij is dan niet meer alleen van jou afhankelijk, maar kan ook door anderen verzorgd en uitgelaten worden.
En mocht er iets met jou als baas gebeuren, dan kan hij herplaatst worden en zal ook dan nog gelukkig zijn, terwijl een onzekere hond zal wegkwijnen.

Enfin, waar het dus om gaat is dat je je pup niet fysiek corrigeert.
Ik gebruik zo af en toe wel een term als Euh of Nee, maar bij het kammen ben ik meestal stil of maak geruststellende geluidjes.
Bijten en happen negeer ik en ik werk rustig door.
Niet boos, niet geïrriteerd, niet voorzichtig de vlammende kaken vermijdend, maar gewoon rustig doorwerkend.
De meeste happen vliegen langs mijn handen, want de pup wil niet echt bijten.
Af en toe kom ik aan een lichaamsdeel wat extra verzet oproept en dan opeens krijg ik een felle knauw.
Ik trek niet terug. Meestal laat de pup uit zichzelf wel los, vooral als ik ondertussen nog steeds doorkam en het dus geen effect heeft!
Ik ga ook niet met een hoog stemmetje au au gillen wat sommige trainers nog wel aanraden (nou ja behalve soms als een ongewilde eerste reactie! Haha!), want de truuk is de pup niet te laten zien dat zijn gedrag effect heeft op jouw handelen.
Zodra hij merkt dat hij met zijn gedrag effect heeft op jouw handelen, zal hij dát gedrag meer gebruiken.
Zo leer je hem zelf dat hij met bijten zijn zin kan krijgen.
En dat willen we natuurlijk niet hebben!!!

Als de pup niet loslaat, trek dan zeker niet terug (dat geeft hem macht) maar duw juist je hand iets meer zijn bek in.
Niet hard - het is geen straf!!!
Maar het duwen wekt een "spuugreflex" op, waardoor hij jouw hand min of meer uit zal willen spugen.
Bij de IPO training is het zelfs zo dat je bij beginnende honden erg moet oppassen wanneer ze op de mouw gaan, dat je deze niet in de richting van de hond duwt, want zo kun je je potentiële verdedigingshond bederven: hij wil dan niet meer bijten of op de mouw!
Het is dus handig deze afkeer te gebruiken om je pup te leren dat bijten ongewenst is.
Je kunt deze reflex ook gebruiken om een hond die de bal niet los wil laten te leren de bal te lossen (bal naar achteren duwen in plaats van eraan te trekken), maar houd er rekening mee dat de hond het zo naar kan vinden dat hij niet meer wil spelen met de bal.
Het is dus echt een sterk middel.
En ten overvloede nog een keer: gebruik geen straf!

Op het moment dat de pup bijt, wriemelt, zich op zijn rug gooit, van schoot/tafel laat vallen enz. enz. ga je gewoon door met kammen. Natuurlijk zorg je dat hij niet kan vallen of zich blesseren, dus op het moment dat hij idioot doet en je daar je handen voor nodig hebt, kam je door aan de makkelijke delen, al is het maar midden over de rug. En als dat niet gaat omdat je twee handen nodig hebt, dan ga je zo snel mogelijk weer door met kammen, zonder veel aandacht aan zijn idioterie te besteden.
Bedenk dat het hele avontuur voor de pup al spannend genoeg is - je wilt vertrouwen opbouwen en trimmen en kammen een prettige ervaring voor hem maken, straf is dus absoluut niet op zijn plaats!

Leid door het goede voorbeeld te geven:
- je blijft rustig wat er ook gebeurt
- je werkt door wat er ook gebeurt
- je straft niet

Je stopt pas als hij even rustig is.
Is zijn verzet erg groot, doe dan als laatste iets wat al goed ging, zoals de rug kammen.
Blijft hij rustig dan zeg je, ok, je bent klaar. Brááááve pup. Je zet hem op de grond en prijst hem uitbundig.
Doe iets leuks met hem, zoals een balletje gooien of even een trekspelletje.
Is hij timide na de trimbeurt en wil hij niet spelen, geef hem dan iets lekkers te eten.
Zorg in ieder geval dat je een positieve band met hem opbouwt na een stressvolle ervaring.

In mijn ervaring zijn er twee of drie kamsessies die heel moeilijk zijn en dan komt er een moment dat hij het gelaten over zijn kant laat gaan.
Dán heb je eer van je werk!
Maar vergis je niet, zo af en toe steekt het verzet weer zijn kop op.
Dat kan een of twee weken later zijn, dat kan ook maanden later zijn als hij in de pubertijd is.
Je aanpak blijft dan hetzelfde.
Bij een puberende jonge hond kun je wel als hij je (hard) wil bijten zijn bek vastpakken en je duim op zijn tong leggen en dan drukken. Niet zo hard dat het pijn doet!!! Maar dat vinden ze een heel naar gevoel en dan laten ze gauw los / houden op met hun bijtgedrag.
Maar het belangrijkste blijft dat je niet laat merken dat zijn gedrag invloed heeft op jouw gedrag en dat je stug doorgaat.
Niet hard, niet boos, niet geïrriteerd, maar als de wind die waait. Een natuurverschijnsel valt ook niet te stoppen. Zo moet jouw doorzettingsvermogen zijn.

Veel succes!

Noot per 27-05-2017:
Lakelandjes hebben een zachtere vacht dan Welshterriërs of Foxterriërs en het duurt over het algemeen langer voor de stevige, volwassen vacht doorkomt.
Soms duurt het wel 7 of 8 stripbeurten voor de pupvacht echt verdwenen is en de mooie vacht zich toont.
Dit leidt er bij de trimsalon, die er meestal vanuit gaan dat alle terriervachten van de hoogbenige, vierkant gebouwde terriërs hetzelfde zijn en gelijk zijn aan die van Foxterriër, soms toe dat ze de vacht ontrimbaar verklaren of 'niet - goed' verklaren.
Dat de trimmer geen ervaring heeft met de Lakeland terriër (wat overigens excuseerbaar is omdat de Lakeland een zeldzaam ras is en vele trimmers er nog nooit een gezien hebben) wil niet zeggen dat er daarom wat mis is met de Lakeland!
Er is wat mis met de kennis van de trimmer!

Even uitleg geven kan hierbij misverstanden voorkomen.
Ook kan het helpen de trimmer te verwijzen naar de vier video's op youtube van Pat Peters.
Deze video's zijn ook erg handig als je zelf goed wilt leren trimmen!


Wil je The Sounding Burrows steunen of heb je baat bij wat ik schrijf? Een donatie wordt altijd erg op prijs gesteld!


TSB Flirck photostream
TSB Youtube Channel
Nederlands Lakeland Terrier Forum
Sounding Burrows Facebook PageWil je The Sounding Burrows toevoegen aan je favorieten?
Klik dan hier.


Deze site is handgeschreven m.b.v. notepad en Coffeecup Free HTML Editor.


Wettelijke opmerkingen: deze website en zijn inhoud vallen onder het auteursrecht van © The Sounding Burrows.
Als je iets van de inhoud wilt gebruiken, mag je dat doen mits je erbij vermeldt dat de info of plaatjes van The Sounding Burrows komen,
je de inhoud niet verandert en mij een stuurt om me ervan op de hoogte te stellen.
Oftewel, gewoon je gezond verstand gebruiken en beleefd blijven.
Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten ontleend worden.
Mocht ik iets hebben staan waarvan je de juistheid betwijfelt, of als ik iets heb overgenomen wat van jou is,
stuur me ook dan even een zodat ik de inhoud kan wijzigen,
en eventueel een verwijzing kan toevoegen of anders de betreffende inhoud verwijderen.divider