Terug
Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 17-03-2016 ©The Sounding Burrows
Rasbeschrijving Lakelandterrier


INTRO

De Lakelandterrier is afkomstig uit het Lakedistrict in de graafschappen Cumberland en Westmorland, in het noorden van Engeland, waar hij ook zijn naam aan te danken heeft. Het is een ruig, rotsachtig gebied waar de Lakeland de schapen en hun lammeren moesten beschermen tegen de vos. Hiervoor had men een hond nodig die én kon leren sociaal om te gaan met de dieren op de boerderij en die redelijk gehoorzaam was, maar die tevens een ingeboren onstuitbare jachtdrift had, waarbij hij in staat moest zijn tot zeer zelfstandig handelen.

RAS

Van de Lakelandterrier wordt wel gezegd dat hij de actiefste is van alle hoogbenige terriers. Hij wordt vaak verward met zowel de Welshterrier als de Foxterrier of voor een kleine versie van de Airedale terrier aangezien. In vergelijking met de Welsh en de Fox is de Lakeland het minst overdreven en heeft de grootste mogelijkheid aan kleurvariaties. Hij is ook de kleinste van de de drie rassen en heeft een smal front, omdat hij niet zozeer moest graven in het rotsachtige Lakedistrict, maar vooral de vos tussen de rotsen moest kunnen volgen en anders zou hij al gauw vastlopen.

De Lakeland komt voor in de de kleuren rood, wheaten, red grizzle, grizzle and tan, blue and tan, black and tan, zwart, blauw en tot slot lever. Alle kleuren Lakelands dienen een donkere, liefst zwarte neus en ogen te hebben, behalve de leverkleur, waarbij de neus en oogranden zacht tot donker beige zijn en de ogen zelf ook een tint lichter zijn dan bij de andere kleuren. Bij leverkleurige honden is het rugdek bruin in plaats van zwart of grijs (in de volksmond 'liver and tan' genoemd) of de hond is egaal bruin gekleurd (ook wel 'solid liver' genoemd). Schofthoogte 35-37 cm, gewicht 6 tot 8 kilo.KARAKTER

De Lakelandterrier is een van de vrolijkste honden die er zijn. Het karakter van de Lakelandterrier is moedig, waaks, levendig en vrolijk, vriendelijk tegenover mensen en vooral voor kinderen, en niet vechtlustig. Over het karakter van de Lakeland zegt Miss Morris, een Engelse fokster die het ras meer dan 40 jaar gefokt heeft: 'Ik denk dat de Lakeland de meest beminnelijke, ondeugendste en gezelligste onder de honden is. In vroeger tijden, toen ze nog Fell Terriërs waren, hebben zij zich moed en gezond verstand eigen gemaakt. Zij zoeken geen moeilijkheden (welke Terrier die met lopende honden moet optrekken zou dan lang leven), maar komen voor zichzelf op en bewaken wat eigen is. Hieronder valt ook hun menselijke familie. Doordat ze veelal in huis werden opgevoed (in tegenstelling tot de meute lopende honden) hebben zij een grote affectie voor de mensen ontwikkeld en vooral voor kinderen, waarin zij hun eigen tomeloze levensvreugde lijken te herkennen. Ze zijn erg gevoelig en kunnen, indien ze evenwichtig zijn opgevoed met slechts lichte stemverheffing onder appel gehouden worden. Zij zullen misschien uw tuin omspitten en vrolijk weghuppelen, maar als u een vrolijke en lieve vriend zoekt, kies dan voor een Lakeland'.

Bij de jacht op de vos had de Lakeland een 'licence to kill' wat hem een onnavolgbaar doorzettingsvermogen en vasthoudendheid heeft gegeven. Er wordt wel gezegd dat waar het hoofd doorheen gaat, daar kan ook de hele Lakeland doorheen. Dat wil ook zeggen dat het belangrijk is voor de Lakeland als huishond om uw tuin heel goed te omheinen, want het zijn ware ontsnappingsartiesten. Niet dat ze graag bij u weggaan. Ze zijn over het algemeen dol op hun mensen en bemoeien zich graag met alles wat er in huis gebeurt. Of het nu de afwas is of dat er stofgezogen moet worden of wanneer u een boek leest. Ze zijn er bij. Wilt u een hond die de hele middag in de tuin blijft liggen, terwijl u het huis onder handen neemt, dan is de Lakeland niet voor u. Ze zijn dolgraag in de tuin, maar is de baas binnen? Dan is de Lakeland ook binnen. En omgekeerd. Ze kunnen prima leren in een bench te vertoeven, maar het is geen hond om de hele dag in de bench te laten liggen tot u tijd voor hem heeft om met hem te spelen of wandelen. Hij wil deel van het gezin zijn en gezien zijn lieve aard verdient hij dit ook.

Een Lakeland wil u graag een plezier doen en ze zijn bijzonder slim. Dat maakt de opvoeding makkelijk. Ze hebben echter wel een ingeboren jachtdrift. Omdat ze op de boerderij ook met andere dieren overweg moesten kunnen, hoeft de jachtdrift zich niet per se te uiten in een moordlustige houding naar andere huisgenoten zoals katten of konijnen. Indien jong genoeg daarmee opgegroeid kunnen ze prima leren daar mee om te gaan. Vaak uit zich de jachtdrift op veel algemenere factoren in hun leven, zoals het jagen op de stofzuiger, de hark of de tuinslang. En zo makkelijk als de Lakeland is op te voeden en te begeleiden wanneer zijn jachtdrift niet geactiveerd is, zo volhardend en eigenzinnig is hij wanneer hij wél in jachtmodus is. Immers als hij in zijn eentje tegenover de vos stond, in geklemd tussen rotsen, ver weg van de baas, dan moest hij op zijn eigen kracht, doorzettingsvermogen en intelligentie vertrouwen en zich niet zomaar laten afleiden!

Daarnaast is het nadeel van een slimme hond, dat hij ook snel het verkeerde leert! Het is daarom bij een terrier van groot belang dat men de pup en jonge hond zorgvuldig begeleidt en in het oog houdt, maar eenmaal goed opgevoed zijn het ideale honden. Aangezien de Lakelandterrier een gevoelige hond is, dient de opvoeding nooit hard te zijn. Wel consequent en eerlijk.

Indien de Lakelandterrier voldoende beweging krijgt is hij ook zeker te vinden voor een avond lekker luieren voor de tv op de schoot van de baas. Ze passen zich makkelijk aan en hoewel ze veel beweging nodig hebben, kunnen ze ook best een dagje zonder wanneer het eens niet uitkomt. Ze zijn door hun gezonde, atletische bouw geschikt voor allerlei honden sporten, kunnen goed mee naast de fiets, maar blijven ook rustig in een mandje op de fiets zitten bij langere tochten. Ook hoeven ze niet per sé onder de duim gehouden te worden door voortdurende training, dus wie niet van (georganiseerde) hondensport houdt, maar wel van lange wandelingen maken, heeft er een uitstekende makker aan.GEZONDHEID

De Lakelandterrier is een gezonde hond. De rasvereniging heeft in de afgelopen jaren gezondheidsonderzoeken gedaan en een medisch dossier bijgehouden, maar daar komen geen noemenswaardige problemen uit naar voren.

Op het internet doen - in andere landen - verhalen de ronde van verschillende problemen die sporadisch voorkomen. De rasvereniging heeft daar echter geen bewijs voor gevonden. Men moet niet vergeten dat in andere landen en met name Engeland er naast de raszuivere Lakelandterrier ook stamboomloze 'werkende' Lakelandterriers voorkomen, waar ook andere rassen en rasloze honden in ingekruist zijn. Zo wordt in Groot Brittanië in de volksmond de (stamboomloze variant van) de Parson Jack Russell een witte Lakeland genoemd! Deze honden maken echte geen deel uit van de genenpoel van de raszuivere Lakelandterrier en hun problemen mogen daarom ook niet klakkeloos daaraan toegeschreven worden.

Dat de Lakelandterrier als ras een gezond ras is, biedt echter geen 100% garantie dat ieder individu gezond zal zijn. Het zijn en blijven levende wezens.

De gemiddelde leeftijd van de Lakelandterrier ligt tussen de 12 en 14 jaar, al komen er ook geregeld uitschieters voor van 15, 16 of zelfs 18 jaar. Het gemiddelde wordt naar beneden gebracht door het relatief hoge aantal dieren wat al jong om het leven komt door domme ongelukken. Dapper en zelfstandig als de Lakelandterrier is ziet hij geen gevaar en vooral jonge, onervaren honden nemen risico's die een andere pup niet zou nemen. Ook vergist een eigenaar zich nog wel eens in de braafheid van zijn hond, die altijd keurig bijblijft en luistert, maar die op een onbewaakt ogenblik toch de straat oversteekt. En of dat nu is om toch achter een kat aan tegaan of om de buurjongen te begroeten waar hij altijd zo leuk mee speelt - als er net een auto aankomt is de hond de dupe.VERZORGING

De Lakelandterrier is een hele mooie hond. Zij worden zeer gewaardeerd als huishond, maar zijn ook bijzonder gewilde showhonden. Lakelandterrier Ch Stingray of Derryabah was in 1967 de eerste hond die zowel op Crufts als Westminster best in show haalde, een unieke prestatie. Veel Lakelandterriers die als huishond gehouden worden zijn vak uitstekende (show)kwaliteit, maar wie denkt dat zijn huishondje er net zo uit zal zien als de kampioenen op de show komt bedrogen uit. Het kost namelijk vele uren hard en vakkundig werk om de vacht zo mooi tot zijn recht te laten komen. Dat doet echter niets af aan de charme van de hond. Voor de huishond wordt minimaal 4 keer per jaar trimmen aanbevolen, gevolgd door een na-trim, zo'n 7 weken later. Dit valt eventueel ook zelf te leren. Daarnaast dient men de hond regelmatig te kammen en borstelen. Een Lakelandterrier die afdoende wordt bijgehouden verhaart nagenoeg niet en heeft zeer weinig hondengeur. Zij worden daarom ookwel anti-allergisch genoemd. Dat biedt echter geen garantie dat een hond met een 'anti-allergische' vacht geen reacties zal veroorzaken bij een allergische eigenaar. Indien men met een mogelijke allergie aan een hond wil beginnen, dient men bereid te zijn medicijnen te slikken indien de hond niet 'anti-allergisch' voldoende blijkt te zijn of moet men afzien van de aanschaf van de hond. Het is immers niet verantwoord de hond de dupe te laten zijn van een dergelijk experiment.RASVERENIGINGEN

Nederlandse Lakeland Terrier Club
http://www.nedlakelandterrierclub.nl/divider